Εκπαιδευτική εκδρομή στη Νέα Υόρκη

12-22 Φεβρουαρίου 2009
 

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκπαιδευτική εκδρομή, του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Διοίκησης και Διαχείρισης Τεχνικών Έργων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, το διάστημα 12 – 22 Φεβρουαρίου 2009.Αυτή είναι η δεύτερη εκδρομή που πραγματοποιείται στο εξωτερικό στη διάρκεια της ζωής του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού Προγράμματος. Η πρώτη εκδρομή έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 2008 στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και είχε επίσης μεγάλη επιτυχία. Στην εκδρομή συμμετείχαν 23 συνολικά άτομα μεταξύ των οποίων και οι συνοδοί καθηγητές κ. Ρία Καλφακάκου, Διευθύντρια του μεταπτυχιακού Προγράμματος και κ. Παναγιώτης Παπαϊωάννου μέλος του συντονιστικού Οργάνου του Προγράμματος και υπεύθυνος της εκδρομής. Λόγω μη συμμετοχής όλων των μεταπτυχιακών φοιτητών του προγράμματος συμμετείχαν και ορισμένοι υποψήφιοι διδάκτορες του τμήματος καθώς και μερικοί τελειόφοιτοι του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών.

Η εκδρομή είχε τους εξής βασικούς στόχους:

  1. Την δημιουργία δεσμών με το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης και την αλληλοενημέρωση σχετικά με τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών των δύο Τμημάτων στη Διαχείριση Τεχνικών Έργων.
  2. Την απόκτηση παραστάσεων, των συμμετεχόντων στην εκδρομή, σχετικά με την εκπαίδευση και την έρευνα σε ένα διεθνούς φήμης και υψηλής στάθμης πανεπιστήμιο όπως είναι το Columbia
  3. Την απόκτηση εμπειριών και γνώσεων των συμμετεχόντων στην εκδρομή σχετικά με την μελέτη και κατασκευή υψηλών κατασκευών όπως οι ουρανοξύστες.
  4. Την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των φοιτητών του προγράμματος.

Για την εκπλήρωση των στόχων αυτών πραγματοποιήθηκαν τα εξής:

  • Επίσημη επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και ειδικότερα στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Construction and Engineering Management του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του πανεπιστημίου.
  • Παρακολούθηση κάποιων μεταπτυχιακών μαθημάτων του ανωτέρω προγράμματος από τους φοιτητές που συμμετείχαν στην εκδρομή.
  • Επίσκεψη σε μεγάλα εργοτάξια στη Νέα Υόρκη.
  • Επίσκεψη σε μεγάλη εταιρεία μελετών και επίβλεψης έργων με εξειδίκευση στα υψηλά κτίρια.

Πιο συγκεκριμένα και σε χρονολογική σειρά:

  • Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και ξενάγηση στο εργοτάξιο των Διδύμων Πύργων της Ν. Υόρκης όπου κατασκευάζεται ειδικό μνημείο και μουσείο καθώς και πρόσθετα κτίρια για χώρους γραφείων.
  • Ομάδες φοιτητών επισκέφθηκαν το Πανεπιστήμιο Columbia ύστερα από συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Columbia και παρακολούθησαν τις απογευματινές και βραδινές ώρες μαζί με τους εκεί εγγεγραμμένους φοιτητές ορισμένα μεταπτυχιακά μαθήματα του προγράμματος Διαχείρισης Έργων.
  • Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα γραφεία της μελετητικής εταιρείας Thornton Tomasetti όπου παρουσιάσθηκε η στατική μελέτη και ο αντισεισμικός σχεδιασμός νέου σύγχρονου κτιρίου 40 ορόφων στο Μανχάταν της Ν. Υόρκης. Ακολούθησε επίσκεψη στο εργοτάξιο του συγκεκριμένου κτιρίου και ξενάγηση σε διαφόρους ορόφους με επίδειξη κατασκευαστικών λεπτομερειών. Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι διάσημη για την μελέτη και επίβλεψη διάσημων κτιρίων ανά τον κόσμο όπως οι δίδυμοι Πύργοι στην Kuala Lumbur της Μαλαισίας, κλπ
  • Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των συμμετεχόντων στην εκδρομή στο Πανεπιστήμιο Columbia σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από το εκεί Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών. Στην εκδήλωση αυτή έγιναν 4 παρουσιάσεις από πλευράς Καθηγητών του Columbia και μία παρουσίαση από το Πρόγραμμα ΔΔΤΕ του ΑΠΘ. Συγκεκριμένα μίλησαν οι:
  • Christian Meyers, Professor & Chairman, Civil Engineering Dept, Columbia University για το Πανεπιστήμιο Columbia, τη Σχολή Μηχανικών και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών
  • George Deodatis, Professor, Civil Engineering Dept, Columbia University για τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές Σπουδές στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Columbia
  • John Taylor, Assistant Professor, Civil Engineering Dept, Columbia University για το εργαστήριο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Columbia και την αξιοποίησή του στις μεταπτυχιακές σπουδές
  • Nicola Chiara, Assistant Professor, Civil Engineering Dept, Columbia University, για ειδικά θέματα έρευνας στις μεταπτυχιακές σπουδές και ειδικότερα στη Διαχείριση Έργων και στην Ανάλυση κινδύνων
  • Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ για τις σπουδές και την έρευνα το ΑΠΘ και την Πολυτεχνική Σχολή και ειδικότερα για τα μεταπτυχιακά προγράμματα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και το πρόγραμμα ΔΔΤΕ.
  • Ύστερα από κάθε παρουσίαση ακολουθούσε συζήτηση και ερωτοαπαντήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων και των εισηγητών.
  • Τέλος, οι δύο συνοδοί καθηγητής, ο κ. Δ. Καλκίνης ως εκπρόσωπος των υποψηφίων διδακτόρων και ο κ. Χ. Τζιώγας ως εκπρόσωπος των μεταπτυχιακών φοιτητών, είχαν διεξοδική συζήτηση με τον κ. Deodatis για τις δυνατότητες συνεργασίας των δύο Τμημάτων σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Επίσης εξετάσθηκε το ενδεχόμενο εκπόνησης μέρους των διδακτορικών διατριβών Ελλήνων φοιτητών, στο Πανεπιστήμιο του Columbia.


Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκαν στους εκπροσώπους του πανεπιστημίου Columbia, αναμνηστικές πλακέτες του ΑΠΘ. Ομοίως, πλακέτες δόθηκαν και στους εκπροσώπους της μελετητικής εταιρείας αλλά και του οργανισμού του υπεύθυνου για το μνημείο των Διδύμων Πύργων.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται στα εργοτάξια αλλά και γενικότερα στις εισόδους των μεγάλων κτιρίων.

Πέραν των ανωτέρω εκδηλώσεων οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στη Ν. Υόρκη και να θαυμάσουν ένα πλήθος σημαντικών μνημείων και κτιρίων από ιστορική αλλά και τεχνική άποψη όπως το Άγαλμα της Ελευθερίας, το Empire State Building, το Chrysler Building, κ.α., γεφυρών, όπως οι γέφυρες του Brooklyn και Manhattan, Σιδ. Σταθμών όπως ο Penn, ξενοδοχείων όπως το Plaza και το Astoria, κλπ.

Επίσης είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν αξιολογότατα μουσεία, όπως το Museum of Modern Art, το Metropolitan Museum of New York, το Museum of Natural History, το Guggenheim Museum, κ.α.

Τέλος, πολλοί είναι εκείνοι που επισκέφθηκαν παραστάσεις στο Broadway, αγώνα Basketball με τους New York Nicks, και φυσικά νυχτερινά καταστήματα με μουσική blues, jazz καθώς και με κουβανέζικη μουσική.

Όσο για ψώνια: no comment.
 

Ήδη έχει ετοιμασθεί CD με ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό από την εκδρομή αυτή το οποίο και έχει μοιρασθεί στους συμμετέχοντες.

Τελειώνοντας θα πρέπει να εκφρασθούν οι ευχαριστίες του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών σε μεγάλη ελληνική κατασκευαστική εταιρεία – το όνομα της οποίας δεν ανακοινώνεται – για την οικονομική χορηγία που έκανε για τους σκοπούς της εκδρομής, χωρίς την οποία η υλοποίησή της δεν θα ήταν δυνατή.
 

Για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών
Στη Διοίκηση και Διαχείριση Τεχνικών Έργων
Παναγιώτης Παπαϊωάννου