Την Παρασκευή 26 Μαΐου 2017 έλαβαν χώρα και ολοκληρώθηκαν στο αμφιθέατρο του ΤΚΜ/ΤΕΕ στη Θεσσαλονίκη, οι εργασίες της Ημερίδας με τίτλο: Δέκα Έτη Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Διοίκηση και Διαχείριση Τεχνικών Έργων”: Εμπειρίες, Προκλήσεις και Προοπτικές, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση οργανώθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος και τελούσε υπό την Αιγίδα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, ενώ συνέδραμαν οικονομικά η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής, η Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ, η Εγνατία Οδός ΑΕ και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης. Ο χώρος διενέργειας της εκδήλωσης παραχωρήθηκε από την Διοικούσα Επιτροπή του ΤΚΜ/ΤΕΕ.

Κατά τις εργασίες της Ημερίδας και μετά τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων του ΑΠΘ και των τοπικών φορέων, έγινε παρουσίαση του Προγράμματος και απολογισμός των πεπραγμένων των 10 ετών λειτουργίας του από τον Διευθυντή του Προγράμματος καθηγητή Παναγιώτη Παπαϊωάννου. Στην παρουσίαση έγινε μεταξύ των άλλων και αναφορά στους συντελεστές δημιουργίας και λειτουργίας του Προγράμματος.

Μετά το πέρας της παρουσίασης απονεμήθηκαν τιμητικοί τίτλοι στους κ.κ. Βύρωνα Παπαθανασίου, ομότιμο καθηγητή ΑΠΘ, Δημοσθένη Αγγελίδη, ομότιμο καθηγητή ΑΠΘ, και Αριστοτέλη Νανιόπουλο, καθηγητή ΑΠΘ, για τη συμβολή τους στη δημιουργία του Προγράμματος. Επίσης, τιμητικοί τίτλοι για την συνολική προσφορά τους απονεμήθηκαν και στους κ.κ. Ρία Καλφακάκου, καθηγήτρια ΑΠΘ που διετέλεσε επί εννέα (9) περίπου έτη Διευθύντρια του Προγράμματος και Ιωάννη Τέγο, ομότιμο καθηγητή ΑΠΘ που διετέλεσε μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος.

Στην ημερίδα πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις από τέσσερις (4) προσκεκλημένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό επί θεμάτων που αφορούσαν τόσο το επιστημονικό, όσο και το επαγγελματικό πλαίσιο των σύγχρονων σπουδών της διαχείρισης τεχνικών έργων κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. Ειδικότερα, οι εισηγητές, καθώς και τα θέματα που ανέπτυξαν έχουν ως εξής:

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Δρ. Πάνος Χατζηπάνος, Πρόεδρος του Project Management Institute Greece, ο οποίος αναφέρθηκε στις “Προκλήσεις και Προοπτικές της σύγχρονης επιστήμης του Construction Project Management”

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Λυσαρίδης, στέλεχος της κατασκευαστικής εταιρείας ΕΤΕΘ ΑΕ και Αντιπρόεδρος ΔΣ του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ), ο οποίος μίλησε για την “Εξέλιξη του Κατασκευαστικού Τομέα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό”

Τρίτος ομιλητής ήταν ο κ. Γιάννης Οικονομίδης, Στέλεχος της TUV Hellas και πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η παρουσίαση του οποίου είχε τίτλο “Η συμβολή των τεχνικών έργων στην Οικονομική Ανάπτυξη της χώρας”.

Τέλος, τέταρτος ομιλητής ήταν ο Δρ. Δημήτρης Αντωνιάδης επικεφαλής του Γραφείου Διαχείρισης Προγραμμάτων της εταιρείας UK Power Networks, ο οποίος αναφέρθηκε στο αντικείμενο “Διαχείριση της Πληροφορίας και Πολυπλοκότητα στα Τεχνικά Έργα: Το παράδειγμα των Δικτύων Διανομής Ενέργειας στην Αγγλία”.

Ενδιάμεσα, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση από τον κ. Ιωάννη Ξενίδη, Επίκουρο Καθηγητή του ΑΠΘ και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών που αφορούσε στην “Παρουσίαση των Αποτελεσμάτων Έρευνας Ερωτηματολογίου μεταξύ των αποφοίτων του Προγράμματος κατά την περίοδο 2006-2016”. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα Νοέμβριος 2016 – Μάρτιος 2017, με χρήση διαδικτυακού ερωτηματολογίου και απευθύνθηκε στο σύνολο των 252 αποφοιτησάντων από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Ελήφθησαν συνολικά 158 συμπληρωμένα ερωτηματολόγια από τα οποία και προέκυψαν πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα για την επαγγελματική εξέλιξη των αποφοίτων του προγράμματος, αλλά και για το ίδιο το Πρόγραμμα σε ότι αφορά το περιεχόμενό του και τον ενδεχόμενο επαναπροσδιορισμό των στόχων του.

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με την διεξαγωγή Στρογγυλής Τράπεζας με θέμα: Προοπτικές για τους μελλοντικούς αποφοίτους του ΠΜΣ στη ΔΔΤΕ. Στη συζήτηση που συντόνισε ο Διευθυντής του Προγράμματος καθηγητής Παναγιώτης Παπαϊωάννου πήραν μέρος με αλφαβητική σειρά οι: Δρ. Δημοσθένης Αγγελίδης, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ και πρώην μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος, Δρ. Δημήτρης Αντωνιάδης, προσκεκλημένος ομιλητής, κ. Ιωάννης Γκουντάρας, στέλεχος μεγάλων Κατασκευαστικών Τεχνικών Εταιρειών και επισκέπτης διδάσκων στο Πρόγραμμα, Δρ. Ιωάννης Μυλόπουλος, καθηγητής ΑΠΘ, τέως Πρύτανης και νυν Πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ, και κ. Ιωάννης Οικονομίδης, προσκεκλημένος ομιλητής.

Από την συζήτηση αναδείχθηκαν συγκεκριμένες ανάγκες και προσδοκίες, ενώ προέκυψαν χρησιμότατα συμπεράσματα για τις προοπτικές των αποφοίτων του Προγράμματος στην Ελληνική και στη διεθνή αγορά, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις και υποδείξεις για την συνέχιση και αναβάθμιση του μεταπτυχιακού προγράμματος, ώστε να ανταποκριθεί στις παρούσες και μελλοντικές προκλήσεις.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν, τα θέματα που αναπτύχθηκαν, και τα στοιχεία που προέκυψαν από την συζήτηση θα αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω επεξεργασίας από την Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος, προκειμένου όλα τα παραπάνω να εξειδικευθούν σε συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες. Αυτές θα συμπεριληφθούν στο σχέδιο στρατηγικών στόχων που θα εκπονηθεί από την Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος και θα τεθεί σε εφαρμογή με την συνεργασία των αρμοδίων ακαδημαϊκών οργάνων σε σύντομο χρόνο.

Οι διοργανωτές της Ημερίδας Δέκα Έτη Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Διοίκηση και Διαχείριση Τεχνικών Έργων”: Εμπειρίες, Προκλήσεις και Προοπτικές, υπόσχονται συνέχεια σε ανάλογες επιτυχημένες δράσεις και ευχαριστούν θερμά όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και ιδίως τους αποφοιτήσαντες και τους σημερινούς μεταπτυχιακούς φοιτητές που αγκάλιασαν με αγάπη την εκδήλωση και έδειξαν έμπρακτα ότι το πέρασμά τους από το συγκεκριμένο Πρόγραμμα σήμαινε κάτι περισσότερο από μια απλή μετεκπαίδευση.

Για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών
Διοίκηση και Διαχείριση Τεχνικών Έργων

Παναγιώτης Παπαϊωάννου
Καθηγητής ΑΠΘ
Διευθυντής ΠΜΣ στη ΔΔΤΕ