Εκπαιδευτική εκδρομή στο Dubai

 

Στο πλαίσιο του κατ επιλογήν μαθήματος «Διοίκηση και Διαχείριση Έργων στο Διεθνές Περιβάλλον» οργανώθηκε η «εκπαιδευτική δράση Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Η.Α.Ε.)» η οποία περιελάμβανε τα παρακάτω:

 1. εκπόνηση σειράς εργασιών από τους φοιτητές γύρω από το θεματικό άξονα «Τα Η.Α.Ε., προοπτικές εισόδου Ελληνικών εταιρειών και απασχόλησης Ελλήνων τεχνικών στην κατασκευαστική αγορά τους».
 2. πραγματοποίηση εκδήλωσης για τη δημόσια παρουσίαση των εργασιών όπου η κάθε εργασία κατέληγε με μια διαφάνεια «ερωτήματα προς επιτόπια διερεύνηση».
 3. πραγματοποίηση εκπαιδευτικής επίσκεψης στην περιοχή των Η.Α.Ε., συγκέντρωση εμπειριών και στοιχείων.
 4. Δεύτερη δημόσια παρουσίαση των εργασιών, μετά την εκπαιδευτική επίσκεψη, αναμόρφωση των συμπερασμάτων, οριστικοποίηση των εργασιών, παραγωγή CD.

Η εκπαιδευτική εκδρομή ήταν 5ήμερη και συμμετείχαν σε αυτήν 40 συνολικά άτομα από τους οποίους 30 μεταπτυχιακοί φοιτητές και 10 προσωπικό. Μεταξύ του προσωπικού συμμετείχαν: ο πρόεδρος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών καθηγητής κ. Δημοσθένης Αγγελίδης, ο αναπληρωτής πρόεδρος του τμήματος κ. Χαράλαμπος Μπανιωτόπουλος, η διευθύντρια του μεταπτυχιακού κ. Γλυκερία Καλφακάκου, οι καθηγητές κ.κ. Γιάννης Αβραμίδης, Παναγιώτης Παπαιωάννου, η ομότιμη καθηγήτρια κ. Ελευθερία Παπαχρήστου –Κολοβέα, ο υπεύθυνος οργάνωσης της εκπαιδευτικής δράσης καθηγητής κ. Αριστοτέλης Νανιόπουλος.

Επίσκεψη ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ ΓΕΦΥΡΑ Sheikh Zayed Palm Island – Όλοι αυτοί φαίνονται σίγουροι για τον εαυτό τους! Πανεπιστήμιο της Sharjah – Το προεδρείο του Τμήματός μας με δυο Άραβες καθηγητές

Με την ευκαιρία της εκδρομής παρήχθη φυλλάδιο όπου παρουσιάζονται βασικά στοιχεία του μεταπτυχιακού στην Ελληνική, Αγγλική και Αραβική γλώσσα.

Έγιναν επιτόπιες επισκέψεις, μετά από σχετικές συνεννοήσεις, σε εργοτάξια των παρακάτω εταιρειών:

 • J&P, εργοτάξιο οδοποιίας
 • CCC, εμπορικό κέντρο «Dubai Mall»
 • McDermott International Inc., εργοτάξιο κατασκευής θαλασσίων κατασκευών για άντληση και παραγωγή πετρελαίου
 • ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ, γέφυρα Sheikh Zayed και Palm Jumeirah
 • ΑΚΤΩΡ, βιολογικός καθαρισμός

Επίσκεψη στο εργοτάξιο DUBAI MALL της CCC McDermott Middle East.

Ένα πραγματικά οργανωμένο εργοτάξιο θαλασσίων κατασκευών Σε έργο οδοποιίας της J&P AVAX. Όλη η ομάδα. Λείπει άραγε κανένας? Επίσκεψη ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ ΓΕΦΥΡΑ Sheikh Zayed που σχεδίασε η Zaha Hadid

Επίσης οι επισκέπτες είχαν συνάντηση στο Abu Dhabi με τον Έλληνα πρέσβη κ. Δημήτρη Κωστούλα ο οποίος μίλησε για την περιοχή τις ιδιαιτερότητές της τις ευκαιρίες που αυτή παρουσιάζει και επίσης έδωσε στους φοιτητές διάφορα στοιχεία για τις εργασίες τους.
Ακόμη, ο πρόεδρος και ο αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος είχαν σχετικές επαφές και προώθησαν τη σύναψη συμφωνίας συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο της Sharjah.
Μετά την επιστροφή στην Ελλάδα και την οριστικοποίηση των εργασιών το μεταπτυχιακό συμμετείχε στο «Συμπόσιο Ελληνοαραβικής Τεχνικής Συνεργασίας» με δικό του stand σε χώρο που παραχωρήθηκε από το ΤΕΕ. Επίσης παρουσιάσθηκε συνθετική εργασία από τον καθηγητή κ. Αριστοτέλη Νανιόπουλο και τον μεταπτυχιακό φοιτητή κ. Δημήτρη Καλκίνη με θέμα: «Η κατασκευαστική αγορά των Η.Α.Ε. Μια προσέγγιση αναγνώρισης των ευκαιριών μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία».

Η θεματολογία των εργασιών που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δράσης, καθώς και οι φοιτητές που τις εκπόνησαν, έχουν ως εξής:

 1. Βασικά στοιχεία οικονομικής Γεωγραφίας για τα Η.Α.Ε.
  Ιωαννίδης Γιώργος
 2. Ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής των Η.Α.Ε. με έμφαση σε αυτά που σχετίζονται με την Ελλάδα.
  Αποστόλου Χρήστος
 3. Διοικητική οργάνωση των Η.Α.Ε. και θεσμικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά τις κατασκευές.
  Λεονταρίδης Κώστας, Ντούφας Αλέξανδρος
 4. Εργασιακές κουλτούρες στα Η.Α.Ε. και ανθρώπινο δυναμικό.
  Ματθαίου Θανάσης
 5. Συνθήκες διαβίωσης και καθημερινότητα στα Η.Α.Ε.
  Καλκίνης Δημήτρης
 6. Οι τομείς της κατασκευαστικής αγοράς στα Η.Α.Ε. και η ζήτηση σε αυτούς.
  Καραστεργίου Βασιλική, Νικολαΐδου Όλγα
 7. Εναλλακτικές στρατηγικές εισόδου για Ελληνικές εταιρίες στην κατασκευαστική αγορά των Η.Α.Ε.
  Μιζάρας Παναγιώτης, Μεθενίτης Ιωάννης
 8. Παραδείγματα «εισόδου» ελληνικών εταιριών στην κατασκευαστική αγορά των Η.Α.Ε.
  Μωραΐτης Γιώργος

Σε έργο οδοποιίας της J&P AVAX. Οι τέσσερις αυτοί μηχανικοί θα πετύχουν στη δουλειά τους. Ο δυναμισμός και γνώση τους είναι εγγύηση επιτυχίας! Jumeirah!!! Ένα πραγματικά ακριβό ξενοδοχείο. Απλησίαστο για τους δυο κυρίους.

Σταχυολογούνται στα επόμενα κάποιες κύριες εντυπώσεις-αποτελέσματα που αφορούν την εκπαιδευτική δράση.

 • Η εμπειρία υπήρξε ιδιαίτερα θετική για όλους τους συμμετέχοντες
 • Η επιτόπια επίσκεψη άλλαξε σε σημαντικό βαθμό τις αντιλήψεις για την περιοχή
 • Οι εμπειρίες, ερεθίσματα, πληροφορίες που προκύπτουν από την επιτόπια επίσκεψη είναι μοναδικές και δεν υποκαθίστανται από την εξ αποστάσεως διερεύνηση.
 • Η δυνατότητα πρόσβασης και ξενάγησης σε εργοτάξια μεγάλων εταιρειών , που δίνεται στους φοιτητές αποτελεί αναντικατάστατη, σημαντική ευκαιρία η οποία δεν είναι μάλλον εύκολο να τους δοθεί ως επαγγελματίες.
 • Πρωτόγνωρος κατασκευαστικός οργασμός
 • Η όλη εμπειρία ενίσχυσε το αίσθημα αισιοδοξίας όλων των συμμετεχόντων και ιδιαίτερα των φοιτητών.
 • Η συνέχιση και εμβάθυνση της συνεργασίας Πανεπιστημίων – εταιρειών και λοιπών φορέων όπως το ΤΕΕ, ο ΟΠΕ, κτλ κρίνεται αναγκαία προκειμένου να δίνονται τέτοιες ευκαιρίες σε φοιτητές, με πρώτη προτεραιότητα ίσως τα σχετικά μεταπτυχιακά τμήματα.

Επίσκεψη ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ ΓΕΦΥΡΑ Sheikh Zayed

Σημαντική συμβολή στην επιτυχή οργάνωση της όλης εκπαιδευτικής δράσης είχαν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του μαθήματος, ιδιαίτερα ο Δημήτρης Καλκίνης καθώς επίσης και οι, Δημήτρης Μιζάρας, Παναγιώτης Μεθενίτης.

Θερμές ευχαριστίες οφείλονται σε όλες τις κατασκευαστικές εταιρείες Ελληνικές και ξένες οι οποίες με μεγάλη προθυμία δέχθηκαν και ξενάγησαν τους συμμετέχοντες στα εργοτάξιά τους.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται: στην εταιρεία Consolidated Contractors Company (CCC), η οποία κάλυψε μέρος των δαπανών ταξιδιού των φοιτητών, στην εταιρεία ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ για τη βοήθειά της σε διάφορα ζητήματα και το ΤΕΕ για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στο Διεθνές Συμπόσιο Ελληνοαραβικής Συνεργασίας.
 
 

Στόχος για το μέλλον είναι η διερεύνηση και άλλων περιοχών ενδιαφέροντος για την Ελληνική κατασκευαστική βιομηχανία και τους Έλληνες μηχανικούς, καθώς και η δημοσιοποίηση των αντίστοιχων αποτελεσμάτων.